מחלות דרכי העיכול ודרכי הטיפול בהן

מערכת העיכול שלנו הינה סבוכה ומסועפת ומחולקת למספר חלקים תפקודיים ומבניים שונים. כל בעיה באחד החלקים הללו עשויה להתבטא במחלה כזאת או אחרת שגורמת לא מעט סבל ופוגעת באיכות החיים. מחלות דרכי העיכול יכולות להיות אקוטיות או כרוניות ולהטריד את מנוחתם של הסובלים מהן שנים רבות. בשורות הקרובות נסקור בפניכם מספר מחלות נפוצות שעלולות לתקוף את מערכת העיכול ואת דרכי הטיפול בהן.

 

מחלת הגסטריטיס

מחלת עיכול מאוד נפוצה היא גסטריטיס, שמהווה למעשה דלקת ברירית שמצפה את הקיבה. התסמינים שיכולים להתבטא בעקבות מחלה זו הינם רבים וכוללים צרבת, גזים, גיהוקים, כאבי בטן, תחושת מלאות בבטן ועוד. הדלקת יכולה לנבוע כתוצאה מהדבקה חיידקית, ויראלית או פטרייתית, אך גם בעקבות אורח חיים בעייתי (למשל, עישון מוגבר, צריכת אלכוהול מוגזמת, מתח נפשי רב), שימוש בתרופות מסויימות וסיבות אוטואימוניות. דלקת חמורה בדופן הקיבה עשויה לגרום בסופו של דבר לפצע כואב ואף מדמם, מה שמכונה כיב קיבה וגם אולקוס.

 

מחלת הריפלוקס

מחלות דרכי העיכול עשויות להופיע גם בעקבות אי הפרדה שנוצרת מסיבה כלשהי בין חלקים שונים במערכת העיכול, מה שמתבטא למשל במחלת הריפלוקס. ועל מה אנחנו מדברים? ובכן, בקיבה שלנו מתקיימים תנאים חומציים קשים, לעומת הוושט שבה רמת החומציות הינה ניטראלית. במצב רגיל, תהליכי העיכול שלנו מתבצעים בצורה חד כיוונית, מה שמונע ממיצי קיבה חומציים לעבור את השסתום שבין הקיבה לוושט ולפגוע באיבר כה רגיש זה.

 

כאשר בכל זאת מתרחשת פגיעה במנגנון ומיצי הקיבה כן מצליחים לחזור אל הוושט, הדבר קרוי ריפלוקס. מחלה זו עלולה לגרום לצרבות קשות, תחושות שריפה בחזה ובגרון, חנק בזמן שכיבה ועוד. במידה ומדובר בריפלוקס כרוני שלא מטופל בזמן, הוושט עשויה להיפגע בצורה קשה לאורך הזמן, עד למצב של צורך בניתוח.

 

מחלות שגורמות לעצירות ושלשולים

מחלות רבות שתוקפות את מערכת העיכול, מתבטאות בעצירות ושלשולים, מה שפוגע רבות באיכות החיים של הסובל מהן. עצירות מוגדרת כמיעוט יציאות במהלך השבוע ותחושה של התרוקנות שאינה מלאה לאחר ביקור בשירותים, עם או ללא מאמץ בביצוע הטלת הצואה. שלשולים מהווים את הבעיה ההפוכה – צואה רטובה ומימית בדרגות כאלו ואחרות, לעיתים בליווי כאבי בטן עזים. עצירות יכולה להיגרם עקב בעיות עצביות במעיים, אי ביצוע פעילות גופנית, שתייה מועטה, תזונה לקויה ועוד.

 

שלשולים בדרך כלל מקושרים עם זיהומים כאלו ואחרים (למשל, סלמונלה, שיגלה ועוד) אך הם יכולים לנבוע גם כתוצאה מאלרגיות לסוגי מזון מסויימים, בעיות בבלוטת התריס ומתחים נפשיים. מחלות דרכי העיכול יכולות גם לשלב בין עצירות ושלשולים לסירוגין, כמו במקרה של תסמונת המעי הרגיז.

 

מחלות שגורמות לכאבי בטן כרוניים

ישנן מחלות בדרכי העיכול שעשויות להתבטא בכאבי בטן שאינם מרפים לאורך זמן. תסמונת המעי הרגיז, מחלות מעיים דלקתיות (קוליטיס, קרוהן), הצטברות גזים במעיים ועוד – כל אלו עשויים לגרום לכך. במקרים רבים לא נמצא ממצא פתולוגי שיכול להסביר את הופעת הכאבים או תחושות אי הנוחות בבטן, מה שמקשה עוד יותר על הטיפול.

 

מחלות דרכי העיכול – אפשרויות הטיפול

קיימות עוד מחלות רבות שעלולות לתקוף את דרכי העיכול, למשל דיספפסיה, דיברקוליטיס ועוד. לא משנה באיזו מחלה מדובר, טיפול מיטבי במחלות שקשורות בדרכי העיכול, צריך להתחיל באבחון מסודר על ידי רופא הגסטרו וזאת בהתאם לתמונה הקלינית שכוללת ניתוח של תסמיני המטופל, בדיקות מעבדה ולעיתים גם הדמיות של מערכת העיכול (CT, גסטרוסקופיה, אולטרסאונד ועוד).

 

אפשרויות הטיפול של הרפואה הקונבנציונלית המערבית כוללות שימוש בתרופות שונות וביצוע פרוצדורות פולשניות כירורגיות, במקרים היותר חמורים. אפשרות נוספת היא לפנות לטיפולים אלטרנטיביים מוכחים, דוגמת הרפואה הסינית, שידועה בהצלחותיה בטיפול במחלות רבות ומגוונות של מערכת העיכול. הרפואה הסינית מבצעת שימוש בטכניקת הדיקור הסיני, בצמחי מרפא ועקרונות תזונתיים מותאמים אישית, כל זאת באופן רב מערכתי שמשלב בין גוף ונפש, במטרה לספק לגוף את האפשרות לרפא את עצמו.

 

טיפולי הרפואה הסינית נגד מחלות דרכי העיכול אינם מתנגשים עם הטיפול הרפואי אלא רק תומכים ומגבירים את יעילותו ולכן מומלצים ביותר, בכל גיל ובכל מצב רפואי.

גיורא מלמד
גיורא מלמד

אחרי שלא מצאתי בשום מקום אחר את מבוקשי, שמתי לעצמי כיעד להקים ולרכז מידע נגיש לגימלאים גיל הזהב, מקווה ומאמין שתמצאו ערך רב בתוכן באתר.