מהי בדיקת psa ומתי נעשה אותה?

בין המחלות השכיחות בקרב גברים במדינות המערב הוא סרטן בערמונית. מדובר באחוז די גבוה שעולה ככל שאנו מתקדמים בגיל. אם בעבר אחוזי התמותה היו גבוהים גם כן, השילוב בין הידע שנצבר לאורך השנים לבין החידושים הבלתי נתפסים בתחום מבחינה טכנולוגית הוריד באופן ניכר את אחוזי התמותה. אנטיגן פרטני לערמונית, או psa, הוא חלבון שמיוצר על ידי תאים תקינים, כמו גם ממאירים, של בלוטת הערמונית. בדיקה זו מודדת את רמת ה-PSA בדם של גבר. לצורך בדיקה זו, נשלחת דגימת גם למעבדה לניתוח. התוצאות מדווחות בדרך כלל כננוגרם של PSA למיליליטר של דם.

שילוב בדיקות לקביעת אבחון מדויק

רמת ה-PSA בדם עולה במקרים רבים אצל גברים עם ערמונית מוגדלת, והבדיקה אושרה במקור על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, בשנת 1986, על מנת לעקוב אחר התקדמות סרטן הערמונית בגברים שכבר אובחנו עם המחלה. חשוב לציין כי גם כאשר החלבון נמצא בדם ברמות גבוהות אצל המטופל הנבדק, הדבר לאו דווקא מעיד על גידול סרטני ויש לבצע בדיקות נוספות כדי לאשש כי אכן מדובר בגידול סרטני.

בשנת 1994, ה-FDA אישר את השימוש בבדיקה בשילוב עם בדיקה דיגיטלית לפי הטבעת, לבדיקת גברים אסימפטומטיים לסרטן הערמונית. גברים שמדווחים על תסמינים של הערמונית עוברים לעתים קרובות את שתי הבדיקות כדי שהרופאים יקבעו את אופי הבעיה.

מלבד סרטן הערמונית, מצבים שפירים שאינם סרטניים עשויים לגרום לעלייה ברמת ה-PSA של גבר. מצבי הערמונית השפירים השכיחים ביותר שגורמים לעלייה ברמה הם פרוסטטיטיס, דלקת של הערמונית, והגדלה של הערמונית.

מהי תוצאה תקינה של בדיקת psa?

אין רמה תקינה או חריגה פרטנית של PSA בדם, והרמות עשויות להשתנות במשך הזמן אצל גבר שנבדק. חלק מהגברים עם רמות מתחת ל-4.0 ננוגרם למיליליטר מאובחנים עם סרטן הערמונית, וגברים רבים עם רמות גבוהות יותר אינם חולים בסרטן הערמונית.

חוץ מזה, גורמים שונים עשויים לגרום לתנודות ברמת ה-PSA של גבר. כך, לדוגמא, רמת ה-PSA של גבר עולה לעתים קרובות אם יש לו דלקת בערמונית או בדרכי השתן. ביופסיות ובדיקות ערמונית מעלים גם את הרמה שלה.

הסיכון לסרטן הערמונית

לעומת זאת, תרופות מסוימות, כולל פינסטריד ודוטאסטריד, שמשמשות לטיפול בערמונית מוגדלת, מורידות את רמת ה-PSA של גבר, והרמות עשויות גם להשתנות במקצת בין מעבדות הבדיקה.

ככל שרמת ה-PSA של גבר גבוהה יותר, כך גדל הסיכוי שהוא חולה בסרטן הערמונית. וזה לא הכול. עלייה מתמשכת ברמת ה-PSA של גבר לאורך זמן עשויה להיות גם סימן לסרטן הערמונית.

מה קורה אם הבדיקה מצביעה על רמות מוגברות?

במקרה בו גבר שאין לו תסמיני סרטן הערמונית בוחר לעבור בדיקת סרטן הערמונית ונמצא שיש לו רמת PSA מוגברת, הרופא ימליץ על בדיקה נוספת על מנת לאשר את הממצא המקורי. במצב בו הרמה עדיין גבוהה, הרופא ימליץ להמשיך עם הבדיקות השונות במרווחי זמן קבועים על מנת לצפות בשינויים לאורך זמן.

במצב בו רמת ה-PSA של גבר ממשיכה לעלות או במקרה שמתגלה גוש חשוד במהלך הבדיקות, הרופא ימליץ על בדיקות נוספות על מנת לקבוע את אופי הבעיה. מומלץ לבצע בדיקת שתן לאיתור דלקת בדרכי השתן. הרופא ימליץ גם על בדיקות הדמיה, כגון אולטרסאונד טרנסרקטלי, צילומי רנטגן או ציסטוסקופיה. בנוסף, פעמים רבות ישלח הרופא את המטופל לביצוע ביופסיה של הערמונית. בעבר היה נהוג לבצע ביופסיה בשיטת אולטרסאונד, אך היום יש שיטה חדשנית המכונה ביופסיית היתוך המסייעת לדייק את האבחנה בצורה שהיא חד משמעית.

גיורא מלמד
גיורא מלמד

אחרי שלא מצאתי בשום מקום אחר את מבוקשי, שמתי לעצמי כיעד להקים ולרכז מידע נגיש לגימלאים גיל הזהב, מקווה ומאמין שתמצאו ערך רב בתוכן באתר.