באילו מקרים צריך לבצע צנתור וירטואלי?

צנתור וירטואלי הוא הליך הדמיה פולשני שמאפשר לרופא להעריך את תפקוד הלב. מהלך ההליך, צינור צר וארוך מוחדר דרך נדן פלסטיק, צינור קצר וחלול שמוחדר לכלי דם ברגל או בזרוע. הצנתר מונחה דרך כלי הדם אל העורקים הכליליים באמצעות מכשיר רנטגן מיוחד.

חומר ניגודי מוזרק דרך הצנתר וסרטי רנטגן נוצרים כשחומר הניגוד עובר דרך חדרי הלב, המסתמים וכלי הדם העיקריים. חלק זה של ההליך נקרא אנגיוגרפיה כלילית. מחלת עורקים כליליים היא היצרות או חסימה של העורקים הכליליים, כלומר, הלב. לאחר ביצוע emg בדיקה והליך התערבותי, העורק הכלילי נפתח, מה שמגביר את זרימת הדם ללב.

המקרים בהם יש צורך בביצוע צנתור וירטואלי

צנתור וירטואלי משמש למקרים הבאים:

  • הערכת או אישור נוכחות מחלת עורקים כליליים, מחלת מסתמים או מחלת אבי העורקים.
  • הערכת תפקוד שרירי הלב.
  • קביעת הצורך בטיפול נוסף, כגון הליך התערבותי או כלילי.
  • השתלת מעקף עורקים, או ניתוח.

הצילומים הדיגיטליים של חומר הניגוד משמשים לזיהוי מקום ההיצרות או החסימה בעורק הכלילי. בחלק מהמקרים, הליך הדמיה נוסף, שנקרא אולטרסאונד תוך וסקולרי, מתבצע עם צנתור וירטואלי על מנת לקבל תמונות מפורטות של דפנות כלי הדם. הליך הדמיה זה זמין כיום רק בבתי חולים מיוחדים ובמרכזי מחקר.

בדיקה קולית מיניאטורית

עם בדיקה קולית מיניאטורית, כלומר, מתמר, מכשיר הבדיקה ממוקם על קצה הצנתר הכלילי, שמושחל דרך העורכים הכליליים, ובאמצעות גלי קול בתדר גבוה, מייצר תמונות מפורטות של הדפנות הפנימיות של העורקים. בדיקה זו מייצרת תמונה מדויקת של המיקום וההיקף של הפלאק.

במהלך הבדיקה, מושחל חוט מיוחד דרך העורק וניתנת תרופה להרחבת כלי הדם. בדיקה זו מתבצעת באיכות גבוהה מאוד עבור מקטע קצר של העורק.

מהו הליך התערבותי?

הליך התערבותי, שנקרא גם אנגיופלסטיקה, הוא טיפול שאינו ניתוחי שמשמש לפתיחת עורקים כליליים צרים לשיפור זרימת הדם ללב.

הליך התערבותי מתבצע במהלך צנתור וירטואלי אבחנתי כאשר מזוהה חסימה, או שהוא עשוי להיקבע לאחר שהצנתור אישר נוכחות של מחלת עורקים כליליים. פרוצדורות התערבותיות כוללות ניתוחי בלון, מיקום תומכן, וסיבוב או חיתוך בלון.

צנתור וירטואלי תחת השפעת חומר הרגעה

הנבדק נשאר ער במהלך הליך צנתור וירטואלי, והוא מקבל תרופת הרגעה קלה כדי להירגע, אבל יהיה בהכרה במהלך כל ההליך. הרופא משתמש בחומר הרדמה מקומי על מנת להקהות את מקום החדרת הצנתר.

צנתור וירטואלי אינו נחשב להליך כירורגי מכיוון שאין חתך גדול שמשמש לפתיחת בית החזה, וזמן ההחלמה קצר בהרבה מזל של הניתוח. בחלק מהמקרים, הרופא ימליץ על ניתוח כשלב הבא, בהתאם לתוצאות ההליך.

מה ההבדלים בין צנתור וירטואלי לבין סי טי של הלב?

שמדובר בבדיקה המצריכה דיגום של מצב ההצרויות בעורקים ואף לעתים מסייעת גם להרחיבם במידת הצורך, הכוונה היא לצנתור לב. מדובר בבדיקה פולשנית שמחייבת אלחוש ואשפוז. אחוז הסיבוכים שלה נמוך מאוד. צנתור לב נחשבת לבדיקה מדויקת שמדובר בהדגמה של כלי הדם. לעומת זאת, בדיקת סי טי של הלב מהווה חלופה לצנתור ומדגימה את המצב של העורקים, מבלי שיהיה צורך לחדור לגוף, אך היא פחות מדויקת. היא כן מאפשר לאתר מחלות בעורקי הלב מוקדם מהצפוי וכך לאבחן אותן בזמן.

איפה מתבצע הצנתור ומי מבצע אותו?

צנתור וירטואלי מתבצע במעבדה לצנתורי לב, על ידי רופא מומחה למחלות לב וכלי דם, שהוכשר במיוחד לביצוע בדיקות צנתור, עם צוות קרדיווסקולרי של עמיתים קרדיולוגיים, אחיות וטכנאים.

תמונה של גיורא מלמד
גיורא מלמד

אחרי שלא מצאתי בשום מקום אחר את מבוקשי, שמתי לעצמי כיעד להקים ולרכז מידע נגיש לגימלאים גיל הזהב, מקווה ומאמין שתמצאו ערך רב בתוכן באתר.