תסמיני גמילה

גמילה מחומרים שמתמכרים אליהם היא תהליך לא פשוט שכל אדם חווה אותו אחרת. תסמיני הגמילה שעלולים לצוץ אל פני השטח מגוונים ורבים והם תלויים גם במצבו הבריאותי והגופני של אותו אדם וגם בחומרים שמהם הוא מנסה להיגמל. חלק מהתסמינים יהיו פיזיים וחלקם רגשיים או נפשיים ומהסיבה הזאת יש חשיבות לכך שתהליך הגמילה יתבצע תחת הקפדה יתרה של אנשי מקצוע ממגוון תחומים. לפני קביעת התהליך ייבחנו לעומק אי אילו פרטים בנוגע לאדם המדובר – מה הגיל שלו ומה המצב הבריאותי, מאילו חומרים הוא מנסה להיגמל ולא פחות חשוב – מה דרגת ההתמכרות שלו. דבר נוסף שיכול לתמוך ולסייע בתהליך הוא מעטפת משפחתית או חברית שיכולה במקרים רבים לעשות את ההבדל בין תהליך מוצלח לבין כישלון בניסיונות הגמילה.

 

סוגים שונים של תסמיני גמילה

אחד מהסוגים הנפוצים של תהליכי גמילה הוא גמילה מאופיאטים. מדובר במרכיבים בתרופות בינוניות עד חזקות שמיועדות לשיכוך כאבים והגמילה מהם נחשבת למאתגרת ולא פשוטה. חומרים אלה נקשרים לקולטנים במוח שמשככים את תחושת הכאב כפי שהיא נחווית במערכת העצבים ובשל כך נגרמת לאותו אדם שנוטל אותם תחושת אופוריה ורוגע. כאשר עליו להפסיק לקבל את החומרים האלה, מעבר לכאב הפיזי שהוא יחוש הוא גם עלול להיות במצוקה נפשית ורגשית מהפחד לקראת הכאב שיגיע וכאמור – יש כאן תהליך פיזי של הפסקת התלות של הגוף בחומרים. גמילה שכזאת חייבת להתבצע על ידי צוות רפואי ומקצועי רב תחומי שיתמוך במטופל ויקבע עבורו את תוכנית הגמילה המתאימה והטובה ביותר, זו שבזכותה הוא אכן יוכל להפסיק להיות תלוי בתרופות ובחומרים הפעילים שיש בהן. מהסיבות האלה התרופות האלה לא ניתנות בקלות אלא רק במקרים של כאבים אקוטיים.

גיורא מלמד
גיורא מלמד

אחרי שלא מצאתי בשום מקום אחר את מבוקשי, שמתי לעצמי כיעד להקים ולרכז מידע נגיש לגימלאים גיל הזהב, מקווה ומאמין שתמצאו ערך רב בתוכן באתר.