מחלות נפש קשות במשפחה – איך מתמודדים?

מצב בו אדם אהוב נאבק בתסמיני מחלות נפש קשות עשוי להיות קשה ומכאיב מאוד, ובמקרים רבים בני המשפחה מתקשים להבין איך לסייע ולתמוך באופן הטוב ביותר ביקיריהם. הסיבה העיקרית לקושי היא משום שלמרות שאנחנו חיים בחלק המערבי של העולם בעידן המודרני, כמעט אמצע שנות ה-2000, עדיין התפיסה לגבי אותן מחלות סטיגמטית ברובה ואנשים מתקשים לקבל את השונה. יחד עם זאת, כל אדם הוא שונה ותסמיני המחלה משתנים מאוד בין אחד לשני. מחלות נפש יכולות להיגרם מקשת רחבה של סיבות חלקן גנטיות, חלקן סביבתיות ויש אנשים שמפתחים אותן כתוצאה מנסיבות החיים.

הכרת סימני האזהרה של מחלות נפש קשות

יתכן שלאדם יש אבחנה ספציפית, או שפשוט יש לכם חששות לגבי האופן שבו הוא מדבר ומתנהג. אתם מכירים את אהובכם ויתכן שתבינו איזו גישה או תמיכה יהיו מועילים ביותר, כמו למשל בחירה באפשרות של אשפוז פסיכיאטרי. הנה כמה טיפים ושיקולים שכדאי לקחת בחשבון כאשר אתם מנסים לסייע לאדם אהוב.

נסיגה ממגעים חברתיים, בעיות חריגות בתפקוד בלימודים, בעבודה או בפעילויות חברתיות או שינויים דרמטיים בשינה ובתיאבון, הם סימנים אפשריים המעיד. אדם שמפגין את הסימנים או החוויות אלו אינו בהכרח סובל ממחלה נפשית, התסמינים עשויים להיות קשורים גם לבעיות אחרות.

אבל מעקב אחר הערכה של איש מקצוע רפואי מסייעת לטפל בכל בעיה ולמנוע התפתחות של תסמינים חמורים יותר.

מתחילים עם גישה לנושא

אחד השלבים הקשים והחשובים ביותר עשוי להיות התחלת השיחה בלבד. אין צורך להיות מומחים או לקבל את התשובות, אלא להביע את הדאגה והנכונות להקשבה ולהיות שם עבור האדם. אל תחששו לבר על זה.

מומלץ להרגיע אותם וליידע אותם שאכפת לכם מהם ושאתם שם בשבילם. מומלץ להשתמש בהצהרות כמו "אני דואג לך", "הייתי רוצה שתדבר עם מטפל". במקום "אתה צריך". יש לגלות סבלנות ואכפתיות ולא להיות שיפוטיים לגבי מחשבותיהם ופעולותיהם. להקשיב; לא להתעלם או לאתגר את רגשותיו של אדם במשפחה שמתמודד עם מחלת נפש קשה.

המלצה על ייעוץ אצל מומחה

מומלץ לעודד בן משפחה שסובל ממחלת נפש קשה להתייעץ עם מומחה מתחום בריאות הנפש כי יהיה לו יותר נוח לדבר איתו. יש להשוות את המצב לחששות בריאותיים פיזיים והאופן בו הוא יגיב.

כך, לדוגמא, לאם היה חשש לסוכרת או ללחץ דם גבוה, סביר להניח שלא תהיה בעיה לקבל טיפול רפואי. יש להזכיר להם שקבלת סיוע היא סימן לכוח.

הבנת מצבים וטיפולי בריאות הנפש

מומלץ ללמוד את הנושא. ככל שמבינים יותר על מצבים, תסמינים, טיפולים אפשריים, והתנהגויות צפויות, כך ניתן לתמוך באדם במשפחה שמתמודד עם מחלת נפש קשה. אבל יש לקחת בחשבון את מקורות המידע. כמו בכל נושא, איכות המידע הזמין משתנה מאוד.

סיוע לטיפול בחסמים אפשריים

מומלץ לצפות מראש ולסייע בהתמודדות עם כל החסמים האפשריים ולהציגם בפני האדם שמבקש סיוע. כך, לדוגמא, יש להבין את המשאבים הזמינים על מנת לסייע, כמו הקלה על האדם על ידי מחקר מטפלים פוטנציאליים, שעות, מיקומים ונושאים קשורים.

אם אתם מאמינים שבן המשפחה שסובל מהמחלה עשוי להציג מחסומים, יש להתייחס לבעיות אפשריות עם תחבורה, טיפול בילדים, אסטרטגיות לתקשורת עם מעסיקים וכן הלאה.

לסיכום, אחד הדברים הכי חשובים בטיפול בבעיות נפשיות ומחלות נפש הוא זיהוי המצב, סיוע לאדם הסובל ממנו ובחירת מטפל וטיפול ראוי בהתאם למצבו של המטופל. היום ניתן לטפל ברוב סוגי המחלות ולשפר את איכות החיים של המטופל באופן ניכר.

גיורא מלמד
גיורא מלמד

אחרי שלא מצאתי בשום מקום אחר את מבוקשי, שמתי לעצמי כיעד להקים ולרכז מידע נגיש לגימלאים גיל הזהב, מקווה ומאמין שתמצאו ערך רב בתוכן באתר.